Khamis, 28 Februari 2013

Kejohanan Olahraga Sukan Tahunan Sekolah

Suatu kejohanan olahraga sukan tahunan telah diadakan di sekolah anda. Sebagai ketua sidang redaksi majalah sekolah, anda telah diminta menulis berita tentang kejohanan tersebut untuk dimuatkan dalam majalah sekolah. Sediakan berita tersebut selengkapnya.

KULIM, 13 Januari - Kejohanan Sukan Tahunan Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Kenanga telah berlangsung dengan penuh gilang-gemilang hari ini. Kejohanan tahunan kali ke-15 ini telah dirasmikan oleh Pengarah Pelajaran Daerah Kota Tinggi, Encik Muhd Fadlum Mansur. Dalam kejohanan ini, Rumah Garuda yang juga merupakan johan dua tahun berturut-turut, sekali lagi menjadi juara. Tempat kedua disandang oleh Rumah Kenyalang sementara tempat ketiga disandang oleh Rumah Rajawali. Anugerah Olahragawan Harapan pula dimenangi oleh atlet acara pecut Rumah Garuda, iaitu Muttusami a/l Muthiah.

          Menurut Encik Muhd Fadlum Mansur, kalah menang merupakan adat pertandingan. Dalam apa-apa kejohanan sekalipun, semangat kesukanan yang tinggi adalah diperlukan. Kekalahan bukan bererti gagal sebaliknya langkah untuk berjaya. Menurut beliau lagi, sukan tahunan yang diadakan di peringkat sekolah merupakan gelanggang untuk mengasah bakat para pelajar dalam melahirkan atlet yang mampu mengharumkan nama negara pada masa hadapan. Beliau juga berharap agar pelajar dapat menjayakan acara sukan dengan cemerlang dan bekerja dalam pasukan apabila terlibat dalam acara berkumpulan.

          Sebelum acara sukan bermula, acara perbarisan yang disertai oleh semua kontinjen unit beruniform dan pasukan daripada semua rumah sukan membuka tirai persembahan. Setiap kontinjen dinilai dan kontinjen yang terpilih menerima hadiah semasa sesi penutupan sukan diadakan. Hanya beberapa acara balapan dipertandingkan memandangkan banyak acara telah disempurnakan sebelum ini dalam pertandingan yang diadakan seminggu lebih awal. Cuaca yang cerah memastikan kejohanan berlangsung dengan jayanya. Selain acara sukan yang dipertandingkan, diadakan juga pelbagai jualan ringan yang dikendalikan oleh pihak kantin dan koperasi sekolah.

          Kejohanan sukan tahunan ini diakhiri dengan acara penyampaian pingat kepada para pemenang, diikuti dengan acara penyerahan bendera kejohanan kepada pengetua sekolah. Para atlet yang berjaya dalam sukan kali ini terpilih untuk mewakili sekolah di peringkat daerah dan kebangsaan.

13 ulasan:

 1. terima kasih atas bantuan yang diberi oleh anda kepada saya ....... <3 :)

  BalasPadam
 2. @siti najihah sulaiman:thanks kerana menulis contoh Karangan ini ianya banyak membantu saya dalam bahasa Malaysia..

  BalasPadam
 3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam
 4. terima kasih untuk ilmu anda 😘

  BalasPadam